11 Ocak 2024 Perşembe

Güzel ülkemin eğitim sistemi

Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü'nde kamu yönetimi uzmanlık ( yüksek lisans) programında, hukukçu, öğretmen, mühendis ilâahır her meslekten kamu görevlileri vardı. Bir gün profesör Oya Araslı'nın Anayasa hukuku dersindeyiz.  Hoca ders anlatırken "pozitif hukuk" deyince, bu programdaki "öğrencilerden" meşhur bir teknik üniversiteden mezun edilen bir elektronik mühendisi hocaya "Hocam bu pozitif elektrikteki pozitif mi?" diye sormuştu.

Bu uzak hâtıra niye aklıma geldi, daha doğrusu niçin hiç aklımdan çıkmadı bilir misiniz? Türkiye, "yüksek" eğitim ve öğrenim bakımından ilginç bir ülke de ondan.

Meselâ lisans öğrenimini mâliye ve sosyal hizmetler üzerine yapıp üniversitede sosyoloji dersleri verenler var Ülkemizde.

Meselâ lisans öğrenimini inşaat mühendisliği üzerine yapıp üniversitede siyaset bilimi dersleri veren ve sanat bilimi ana bilim dalı başkanlığı yapanlar var Ülkemizde.

Meselâ tıp öğrenimi gördüğü hâlde câmide dini konularda vaaz verenler var Ülkemizde.

Mesela lisans öğrenimini gazetecilik ve halkla ilişkiler üzerine yapıp, üniversitede Kamu Yönetimi ve Siyaset Bilimi Bölüm başkanlığı yapan ve televizyonlarda arkeoloji, tarih konularındaki programların sunuculuğunu yapanlar var Ülkemizde.

Meselâ hukuk lisans öğrenimi görmediği hâlde "yüksek mahkeme" başkanlığı, yüksek mahkeme üyeliği yapanlar var Ülkemizde.

Bir de "herşeyolog"lar var!

Meselâ lisans ve lisans üstü öğrenimi yer bilimi üzerine olan ama tarih, dinler tarihi, evrim biyolojisi konusunda allâme-i cihan olarak ahkâm kesenler var Ülkemizde.

Meselâ hukuk öğrenimi görüp ceza hukukçusu olduktan sonra siyaset, seçim, sağlık, ekonomi gibi her konuda ahkâm keseneler var Ülkemizde.

Bu misalleri de bu sualleri de çoğaltabilirsiniz. Netice mi? Altın oranı bilmeyen mimar, leviathan'ı bilmeyen anayasa hukuku hocası, proteus vulgaris'i tanımayan kıdemli mikrobiyoloji asistanı hekim ve boşluğu dolduran niceleri...

Bu misalleri görünce, aklıma bâzı sualler takılıyor.

Meselâ makine mühendislerine neden hekimlik yapma hakkı tanınmıyor?

Meselâ ilkokul öğretmenlerine neden mimarî proje çizme hakkı verilmiyor?

Meselâ kısa süreli bir kurs verilerek bütün meslek mensuplarına hâkim olma hakkı neden tanınmıyor?

Meselâ beş yıl süreyle taksi sürücüsü olanlara pilotluk hakkı neden tanınmıyor?

Bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler.

Çağdaş eğitim sistemimiz var ya...

Tarihi Sultan Sofrası - Mardin

 Mardin Kalesi'nin eteklerinde kurulmuş eski Mardin'de 1 Numaralı Cadde üzerinde kasaplar çarşısının girişinde yer alan bir esnaf lo...