Kebapçı Hacı Halit - Diyarbakır
Diyarbakır Ulu Camiini ziyaretim esnasında acıkınca, etraftaki birkaç esnafa yemek yiyebileceğim iyi bir esnaf lokantası sordum ve hepsinden de aynı cevâbı aldım: Kebapçı Hacı Halit lokantası.
Diyarbakır Ulu Cami önündeki Gazi Caddesinden güneye doğru 30-40 adım gidince caddenin doğu tarafındaki Çiftehan Sokağa girin, birkaç dükkan sonra Kebapçı Hacı Halit lokantasına varırsınız. Bir esnaf lokantası olduğu için, eğer müşteri çoksa sizi bir başkasıyla aynı masaya oturtabilirler.
Güney ve güneydoğu Anadoluda kebaplar baskın yiyecekler olmakla birlikte, ben tencere yemeklerini sordum. Zira İlginç isimler verilerek merak uyandıran yemeklere karşın benim tercihim hep "bilinen" yemeklerden yana olmuştur. Mesela bu lokantada "Kuzu Istakoz" olarak isimlendirilen yemek aslında kuzu pirzola. Tercihim tencere yemeklerinden yana olunca, doğrudan girişteki sulu yemeklerin sunulduğu tencere tezgahına baktım. Aşağıdaki fotografta gördüğünüz üzere çeşitli tencere et yemekleri var. Bölgede acı kullanımı oldukça yaygın olduğundan, tencere yemeklerini ısmarlamadan önce, ne kadar acı olduğunu sormanızda fayda var. Hafif bir acılık yemeğe ayrı bir lezzet veriyor olsa da, et yemeklerinde etin ve et suyunun kendi tadını alabilmeniz için yemeğin acısız olması -bana göre- tercih sebebidir. Bu önkabullerden de yola çıkarak ve yemeklerin başındaki ustadan tavsiye de alarak bir kuzu gerdan istedim.