24 Ekim 2018 Çarşamba

Ankara Hakkında Ne(ler) Biliyoruz?


Uzun yıllar orta kademe yöneticilik yaparak emekli olmuş bir tanıdığım, müzenin kültür hayatı için ne kadar önemli olduğundan bahsediyor, toplum olarak bu konudaki "duyarsızlığımızdan" dem vuruyordu. "Roma Hamamı'na gittin mi?" diye sordum bunun üzerine. Aldığım cevap şu oldu: "Ben hamama gitmeyi sevmiyorum."

Hayatının en az 25 yılını Ankara'da yaşamış ve müzenin öneminden bahseden bu "emekli yönetici" Roma Hamamı'nı bildiğimiz hamam olarak anlamıştı; ben de onun Roma Hamamı'na gitmediğini ve dahi "duymadığını"..

Oysa, birkaç yılını Ankara'da geçiren her kişi Ankara'nın Ulus semtine yüz metre mesafedeki bu tarihî eser kalıntısının önünden en az birkaç defa geçmiştir. Yapıldığı dönemde gerçekten de bir hamam olan ve günümüzde Roma Hamamı adıyla bilinen bu tarihî eser kalıntısı  aynı zamanda bir açık hava müzesidir. Diğer tarihî eser kalıntılarıyla birlikte, Ankara'nın Roma İmparatorluğu topraklarına dâhil olduğu zamanlarda imparator Caracalla adına MS 3. yüzyılda yaptırılan ve yüzyıllarca hizmet verdiği bilinen bir hamam kalıntısının da bulunduğu bu açık hava müzesini kaç Ankaralı gezmiştir?

Sadece Roma Hamamı mı? Kaç Ankaralı ilk iki Meclisin binalarını bilir? Hadi bilir diyelim kaç kişi İlk Meclis Binasının İttihad ve Terakki Cemiyeti Mahfili (toplantı yeri, kulübü), İkinci Meclis Binasının ise Halk Fırkası (Cumhuriyet Halk Partisi) Mahfili olarak yapıldığını bilir? Kaç kişi bu binaları gezmiştir?

Kaç Ankaralı Ulus'ta deflarca gördüğü, dibinde arkadaşıyla buluştuğu, üzerinde Atatürk Heykeli bulunan Anıtın adının "Ankara Zafer Anıtı" olduğunu, Heykel ve Anıtın Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatında açıldığını bilir? Kaç kişi bu Anıtın güney kaidesinde iki bozkurt başı olduğunu farketmiştir?

Kaç Ankaralı Kızılay semtindeki Güven Parkta yer alan "Güvenlik Anıtı"nın duvar kabartmalarına bakarken Kitabesini okumuş, Kitabede geçen "Nevzat Tandoğan Ankara İlbayı ve Uray Başkanı iken" sözündeki ilbay ve uray başkanını -ve aynı anda her ikisinin bir kişi tarafından yapılmasını- merak edip öğrenmiştir?

Ulus'taki Hacıbayram Câmiinin güney yanındaki Augustus Mabedini kaç Ankaralı bilir? Bu Mabedin önce Frigyalılar tarafından tanrıları Men adına yapıldığını, daha sonra Galatlar tarafından tekrar yapıldığını, Galatların Kelt kökenli olduklarını...

Ankara Kalesi'nde Anadolu Selçuklu sultanı Alaeddin Keykûbat tarafından yaptırılan -ve hâlen ibadete açık- bir câmi olduğunu,

Ankara'da bir "Yahudi Mahallesi" olduğunu,

Ankara'da ilk tren garının 1892 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapıldığını,

Samapazarı'nı, Koyunpazarı'nı ve Atmeydanı'nı,

Hanlar bölgesini,

Kaç Ankaralı bilir?

Kebapçı Hacı Halit - Diyarbakır

  Diyarbakır Ulu Camiini ziyaretim esnasında acıkınca, etraftaki birkaç esnafa yemek yiyebileceğim iyi bir esnaf lokantası sordum ve hepsind...